Loteria Română activează în țara noastră începând cu secolul 20. Totul a început în anul 1906, atunci când regele Carol l a atestat oficial Legea Loteriei de Stat, urmând ca 28 de ani mai târziu, loteriile existente să colaboreze cu celelalte instituții culturale.
Inițial, scopul Loteriei îl constituia strângerea de fonduri pentru finanțarea spitalelor, a altor instituții de binefacere sau erau pur și simplu câștigurile erau donate persoanelor care aveau nevoie de ajutor. Cu timpul, însă, instituția a devenit extrem de populară, servind în continuare țelului inițial, dar fiind totodată responsabilă și pentru bunăstarea cetățenilor care își încercau norocul la jocurile oferite.
Popularitatea Loteriei a sporit în 1950, anul care a marcat lansarea „Lozului în plic”. Câștigurile din acele perioade erau foarte diferite față de cele din ziua de azi, iar majoritatea premiilor mari constau în materiale pentru confecționarea hainelor. Mai târziu au fost introduse și premii impresionante pentru locuitori, cum ar fi excursii către Bulgaria, U.R.S.S. sau chiar automobile, până ce premiile au ajuns să fie completate cu sume mari de bani, apartamente sau diferite electrocasnice.
După căderea regimului comunist, în România au urmat o serie de schimbări semnificative pe piața politică, economică și socială. În anul 1991 Loteria Română a devenit membră a „European Lotteries”, ajungând să fie cunoscută la nivel mondial, alături de toate loteriile de stat din lume, crescându-i și mai mult prestigiul.
Mai târziu, în 1999 s-a înființat Compania Națională Loteria Română (S.A.) care a înlocuit instituția comunistă Loteria Națională. De aici înainte totul s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, fiind introduse extrageri televizate transmise în direct și jocuri noi precum: „ORA UNU A VENIT”, „Joker”, „Șansa ta” și „Bingo”.
Care erau cele mai populare jocuri?
Frecvența cu care se desfășurau jocurile de Loto era foarte scăzută la început, acestea fiind organizate cu ocazia diferitor evenimente sau sărbători. La jumătatea secolului al XIX-lea, printre cele mai populare jocuri se număra jocul de Loto 5/90. Se câștiga cu cel puțin 3 numere corecte, iar extragerile se desfășurau săptămânal.
În aceeași perioadă au apărut faimoasele lozuri în plic, dar și pariurile sportive care aveau doar 3 opțiuni de pariere: 1 (echipa gazdă câștigă), X (egalitate), sau 2 (echipa oaspeților câștigă). Introduse în 1954, pariurile sportive au generat timp de o perioadă îndelungată cele mai mari încasări. Chiar și așa, lozurile în plic au rămas cele mai populare, cetățenii fiind atrași de posibilitatea unui câștig instant.
După anul 1970, jocurile de Loto s-au extins prin tragerile organizate cu diferite ocazii, cum ar fi 1 martie sau 1 ianuarie, diversificându-și în același timp și premiile puse la bătaie. Pe lângă acestea, alte jocuri de Loto cunoscute în acea perioadă erau: Loto 2/75, Loto 3/75 și Loto 3/90.
Ulterior, după înființarea Companiei Naționale Loteria Română, extragerile săptămânale au inclus jocurile de mare popularitate Loto 6/49, Joker și Loto 5/40.
Care sunt premiile care s-au putut câștiga la Loto de-a lungul timpului?
Încă de la început, Loteria Română le-a oferit cetățenilor premii cu o valoare însemnată, iar de-a lungul timpului, acestea s-au dezvoltat odată nevoile locuitorilor. Dacă în 1955 premiul cel mare consta într-o bicicletă, în timp ce în 1957 puteai câștiga o anumită cantitate de stofă de import.
Treptat, premiile au început să se transforme în automobile, electrocasnice, excursii sau piese de mobilier. După 1966, România s-a implicat în producția automobilelor Dacia la Pitești, iar la scurt timp, Loteria Română a început să le ofere ca premii, împreună cu apartamentele construite după cele mai înalte standarde.
Cum arătau reclamele la Loto?
Până în anul 1980, câștigătorii celor mai mari premii la Loto aveau parte de propria rubrică în revista Loto-Pronosport, unde le era realizată o mică biografie. După acea perioadă, însă, cultul personalității a luat amploare și în România, iar accentul a migrat de la cetățeni la instituția statului.
Cu toate acestea, reclamele la Loto nu erau cenzurate și aveau libertatea să existe la tot pasul, îndemnându-i pe cetățeni să-și încerce șansa.
Reclamele la Loto din perioada interbelică sunau astfel: „Vine Clasa 5-a cu cele mai mari câștiguri!”, „Din două lozuri unul trebuie să iasă câștigător”, „Acum e acum!! Grăbiți-vă!”, „Cu lozul Loteriei, Norocul vă iese în cale de 12 ori pe an, la 15 ale fiecărei luni”, „Cel mai nimerit dar de Sf. Sărbători – tragerea la 1 ianuarie”.
Ce instituții a finanțat loteria Română?
Loteria Română s-a ocupat cu finanțarea mai multor instituții de stat, motiv pentru care aceasta a și fost înființată. Din cauză că statul nu avea suficiente resurse, doctorul chirurg Thoma Ionescu a constituit actul prin care Loteria a luat naștere, fonduri care aveau să servească în primul rând pentru asistența sanitară a cetățenilor.
Astfel, instituțiile care se ocupau cu tratarea și îngrijirea persoanelor erau finanțate de către Loterie. Aceasta se bucura deja de o popularitate sporită în perioada interbelică, devenind o sursă extrem de importantă pentru bugetul statului. Mai târziu, după ce lucrurile s-au dezvoltat, Loteria s-a implicat și în sponsorizarea către alte domenii.
În 1921 Loteria Română a înființat propria echipă de fotbal, numită Loteria Română FC. Clubul a avut parte de un mare succes național, însă după ce acesta s-a desființat, nu au mai rămas foarte multe informații cu privire la rezultate sau jucători.
De aici a plecat totuși ideea ca Loteria Română să organizeze Pronosportul, rubrica prin care puteai să ghicești rezultatele meciurilor de fotbal. Acesta a fost primul pas către pariurile sportive, care din acel moment s-au oficializat în țara noastră. În acest fel, după anul 1947, mai multe ziare sau instituții sportive au început să ofere premii pentru pronosticurile corecte din lumea fotbalului, copiind modelul inițiat de Loteria Română.
Care este cel mai mare premiu câștigat în istoria Loteriei Române?
Cel mai mare premiu câștigat vreodată a fost oferit de către Loteria Română chiar în vara anului 2023. Pe lângă premiul de categoria I la Loto 6/49, pe bilet s-au mai aflat și 23 de câștiguri la categoria a III-a și categoria a IV-a, care au dus biletul la suma fantastică de 50.096.011, 76 de LEI (peste 10,10 milioane de euro).
Câștigătoarea a declarat că joacă ocazional la Loto de 20 de ani și că s-a bazat pe scheme reduse și variante combinate, convinsă că în acest fel se va bucura de marele premiu.
Tot în vara anului 2023, mai exact în luna iulie, Loteria Română a oficializat vânzarea biletelor în mediul online. Biletele se regăsesc la același preț, iar procedeul de completare rămâne, de asemenea, neschimbat.
Luna septembrie este cunoscută drept „Luna Loteriei Române”, perioadă în care Loteria organizează anual „Tragerile Loto Aniversare”, unde participanții se bucură de premii duble. De asemenea, pe 15 septembrie 2009, cu ocazia împlinirii a 103 de activitate, a fost publicată și o carte lansată de Compania Loteriei Române care vorbește despre societate și specificul acesteia.